.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Світовий ринок цукру, розміщення підприємств цукрової галузі



Ћплатить




ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………..................3
РОЗДІЛ 1
 Загальна характеристика цукрової галузі
1.1 Цукрова галузь у структурі агропромислового комплексу ......................................5
1.2. Фактори які впливають на розміщення цукрової галузі...........................................8
1.3. Технологія виробництва цукру. Види цукру...........................................................11
РОЗДІЛ 2 
Особливості функціонування  світового ринку цукру за 2002-2004 роки
2.1. Аналіз світового виробництва і розподілу цукру....................................................15
2.2.Аналіз світового експорту та імпорту цукру............................................................21
2.3. Оцінка українського ринку цукру.............................................................................26
РОЗДІЛ 3
 Перспективи та шляхи розвитку  цукрової галузі
3.1 Механізм протекціонізму та дотацій цукрової галузі в ЄС та в інших країнах світу ....................................................................................................................................34
3.2. Пропозиції щодо ефективного функціонування цукрової галузі в Україні..........37
3.3. Перспективи та прогнози розвитку цукрової галузі в світі та в Україні...............40
ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...............43
СПИСОК  ВИКОРИСТАНОЇ   ЛІТЕРАТУРИ………………………………………................46
ДОДАТКИ





ВСТУП
Дана тема „Світовий ринок цукру та розміщення підприємств” є досить актуальною в наш час, оскільки цукор є одним з основних масового споживання, тому стабільно діюча цукрова промисловість є фундаментом продовольчої безпеки кожної держави. Цукор виступає стратегічним продуктом у розвитку міжнародних економічних зв’язків і одним із важливих джерел надходження валюти. У зв’язку зі зростанням населення світу та його потреб, обмеженими природними ресурсами, питання забезпеченості  продуктами харчування по праву  починає ставати на перше місце, і вимагати належної уваги від суспільства.
Світовий ринок цукру характеризується нестабільністю та недостатньою урегульованістю. Кожного року виникають певні суперечності та кризові ситуації, пов’язані з надлишком пропозиції цукру та ефективною його реалізацією. В галузі не ведеться чіткої політики, щодо врегулювання як обсягів випуску так експорту та імпорту. Спостерігається гостра конкуренція між цукровою тростиною, що є  більш економічно рентабельною, та цукровим буряком, які є основною сировиною для цукрового виробництва. Що ж до України, то на сьогодні цукрова галузь переживає важкі часи, закривають заводи, скорочуються посівні площі, вона занепадає, втрачаються вигідні позиції. Країна з експортера перетворилась на активного імпортера. Ось чому дана тема є актуальною та потребує дослідження.
Враховуючи всі ці чинники метою курсової роботи є вивчення основних аспектів цукрової галузі, виявити та з’ясувати характерні особливості та проблеми, що існують в цукровій промисловості, основні тенденції розвитку ринку цукру у світі та в Україні.
Для досягнення даної мети поставлено такі завдання:
• з’ясувати галузевий склад цукрової галузі та її місце у агропромисловому  комплексі;
•  дослідити та проаналізувати світовий обсяг виробництва та розподілу цукру в цілому та по країнам зокрема;
• розглянути світовий експорт та імпорт цукру та їх напрями від країн-виробників та країн-імпортерів;
• виділити основних виробників та експортерів цукру та зробити коротку характеристику;
• здійснити аналіз українського ринку цукру;
• з’ясувати проблеми цукрової промисловості у світі та в Україні;
• розробити рекомендації щодо ефективного розвитку галузі;
• окреслити перспективи цукрової промисловості у масштабі світу та України.
Об’єктом дослідження є цукрова галузь, включаючи цукробурякову та цукротростинну підгалузі.
Предметом  дослідження є  світовий та український ринок цукру, їх характерні особливості та тенденції.
 Підчас написання роботи були використані такі методи: статистичний (використовувались різні статистичні формули і показники, які наведенні у таблицях), аналітичний (застосовувавсь аналіз і порівняння основних економічних об’єктів, обсягів, видобуток, а також експорт та імпорт цукру на світовому ринку), і картографічний (використання для наочного зображення територій і для аналізу особливостей розміщення основних зон вирощування цукрових рослин та напрямки експорту цукру у світі).





Ћплатить