.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Фінансові аспекти зовнішньоекономічної діяльності України



Ћплатить




ЗМІСТ

ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 6
1.1 Сутність зовнішньоекономічної діяльності 6
1.2  Зовнішньоекономічна діяльність як об’єкт макроекономічного регулювання 9
1.3 Організаційно-правові аспекти регулювання ЗЕД в Україні 14
РОЗДІЛ 2. ОЦІНКА ФІНАНСОВИХ АСПЕКТІВ ЗЕД В УКРАЇНІ 18
2.1 Структурно-фінансовий аналіз експортно-імпортних операцій в Україні 18
2.2 Оцінка платіжного балансу України за 2007-2008 р 29
РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ЗЕД В УКРАЇНІ 36
ВИСНОВКИ 40
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ 43
ДОДАТКИ 45


ВСТУП

Зовнішньоекономічні зв'язки відіграють досить важливу роль у розвитку економіки держав. В умовах становлення ринкової економіки у молодій Незалежній Україні вони стають могутнім засобом прискорення науково-технічного розвитку та інтенсифікації економіки. Країна з такими багатствами надр, працьовитим народом приречена на успіх. Але, звичайно, для цього необхідно багато зусиль і наполегливості. Україна стоїть на правильному шляху. Вона вперто просувається на світовий ринок, чому сприяє розвиток її зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічна діяльність дає змогу прискорювати науково-технічний прогрес завдяки: організації спільних досліджень, швидкому переобладнанню сучасною технікою цілих галузей і виробництв, сприяє розв'язанню багатьох соціальних проблем.
Актуальність теми. Україна може зайняти чільне місце в світогосподарських економічних зв'язках. Наша країна  потужна європейська держава в галузі металургії, виробництва зерна, аерокосмічних досліджень, виробництва мінеральних добрив, має пакет нереалізованих науково-технічних проектів. Саме вони можуть стати привабливими для зарубіжного партнера. Найбільш привабливі  металургійні, сталепрокатні, трубні підприємства. В харчовій промисловості найбільш цікаве виробництво цукру, пива, кондитерських виробів.
Вигідне географічне положення України робить достатньо рентабельним транспортні послуги. Найбільш прибутковим є морське та річкове пароплавство, перевалка вантажів в морських портах. Нагальності дослідження даної теми також прибавляє надання Україні статусу ринкової економіки, поглиблення науково-технічного прогресу, співробітництво нашої країни з іншими державами світу, міжнародними організаціями, економічними об’єднаннями є основним пріоритетом зовнішньоекономічної інтеграції.
Дану проблему вивчали такі вчені, як: Новицький В.Е., Козак Ю.Г. Коломацька С.П. та інші. Досить чітко дав визначення поняттю «зовнішньоекономічна діяльність» Новицький В.Е., який твердив, що ЗЕД – це форма господарювання, яка виходить за межі національних кордонів і пов’язана з залученням до багатоетапного циклу економічних відносин різнонаціональних їхніх суб’єктів.
 Мета дослідження полягає в розробці пропозицій щодо удосконалення ЗЕД в Україні на основі вивчення фінансових аспектів цієї діяльності. Для досягнення мети були поставлені такі завдання:
1. Охарактеризувати поняття зовнішньоекономічної діяльності;
2. Визначити особливості відносин України з МВФ;
3. Проаналізувати нормативно-правову базу зовнішньоекономічних зв’язків України;
4. Дати характеристику економічному співробітництву України з Європейським Союзом;
5. Коротко охарактеризувати товарну структуру експорту та імпорту України з країнами СНД;
Об’єктом дослідження є зовнішньоекономічна діяльність СПД та держави в Україні.
Предметом дослідження є фінансові аспекти зовнішньоекономічної діяльності в Україні.
Під час вирішення визначених завдань використовувались наступні методи дослідження:
1. Загальнонаукові: синтез, аналіз та порівняння наукової літератури для теоретичного підґрунтя дослідження.
2. Табличний та графічний.
3. Статистичний: для характеристики певних статистичних даних дослідження.
У відповідності до поставлених мети та конкретних завдань дослідження, визначено структуру роботи. Вона складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури.





Ћплатить