.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Ціна – її суть та процес формування на підприємствах. Особливості регулювання ціни в перехідний пері



Ћплатить





     П л а н

Вступ.

Ціна як категорія ринкового господарювання.
1.1  Система цін в Україні. Джерела інформації про ціни.
1.2   Ціна за способом формування.
1.3  Функції цінової системи.
1.4  Система оптових цін, її вплив на підвищення ефективності виробництва.

Ціноутворення на підприємстві.
2.1  Основні принципи ціноутворення.
2.2  Аналіз ціноутворюючих факторів.
2.3  Процес ціноутворення на підприємствах України.
2.4  Методики встановлення цін за географічною ознакою.
2.5  Методи непрямого ціноутворення.
2.6  Управління цінами. 


Вплив ціни на економічні процеси та відносини.
3.1  Цінове регулювання економічних відносин.
3.2  Проблеми переходу до ціноутворення ринкової економіки.
3.3  Природна поведінка цін в перехідний період.
Висновки та пропозиції.
Список використовуваної літератури.
Додатки.




ВСТУП.

Кожного дня людина має справу з різноманітними цінами. Для того, щоб жити, треба споживати продукти харчування, мати одяг, взуття, предмети домашнього вжитку, тобто те, що називають споживчими товарами. Всі вони мають купівельну ціну, яку треба сплатити, щоб придбати такі товари.
Так квартирна плата також є ціною за послугу, яку надає власник житла. Якщо людина наймається на роботу, то їй за послуги праці виплачують заробітну працю, яка є ціною такого товару як робоча сила. Ціною є проценти за кредит, орендна плата власнику землі. Сировинні матеріали, основні засоби виробництва також реалізуються за закупівельними цінами. Отже, на ринку товарів є безліч цін. Ще не так давно ціну визначали як грошове вираження вартості товару. А вартість, як відомо, - це втілена і уречевлена в товарі абстрактна праця, яка визначається кількістю суспільно необхідного робочого часу, потрібного для виготовлення будь- якої споживчої вартості за наявних суспільно нормальних умов виробництва і середнього в цьому суспільстві рівня вмілості та продуктивності праці.
Однак в практиці трапляються такі випадки, коли вартість одного товару ( тобто затрати суспільно необхідного часу ) перевищує вартість іншого , але ринкова ціна його менша. Це пояснюється співвідношенням попиту і пропозиції на товари. У нашому випадку ціна  другого товару більш висока через те, що попит на нього перевищує пропозицію, а , отже, його ціна вища від вартості. Існують ще й інші фактори, не повязані з вартістю, але впливають на ціну товару.
Отже, ціна є грошовим вираженням вартості товару лише в тому випадку, коли існує рівновага між попитом і пропозицією. В інших випадках коливання цін спричиняється не вартістю, а іншими причинами. Тому потрібне більш універсальне визначення ціни : ціна - це грошова сума, яку одержують за конкретний товар. Величина ж грошової суми залежить від багатьох факторів, які будуть розглянуті в роботі. Таким  чином, предметом її розгляду є одна з найголовніших категорій ринкового господарювання- ціна. Особливої уваги приділяється питанням ціноутворення на підпрємствах та впливу ціни на економічні процеси загалом. Ціллю даного дослідження є простеження всієї різноманітності методів встановлення цін та їх поведінку на перехідному етапі розвитку.  





Ћплатить