.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Ефективність державного управління та її критерії



Ћплатить




ЗМІСТ
ВСТУП……………………………………………………………………………....2
РОЗДІЛ I. Ефективність та державне управління....……………………………..6
РОЗДІЛ II. Критерії та  оцінка ефективності державного управління.……….14
2.1. Критерії ефективності державного управління……….……………….14
2.2. Оцінка ефективності державного управління………………………….20
РОЗДІЛ III. Підвищення ефективності державного управління – мета його
реформування…………………….…………………………………………..29
3.1. Основні фактори, які впливають на підвищення ефективності     державного управління……………………………….……………………...30
3.2. Матеріальний фактор як засіб підвищення ефективності державного
управління…………………………………………………………………….35
ВИСНОВКИ..……………………………………………….……………………..45
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА  ЛІТЕРАТУРИ….……………51









ВСТУП
         Актуальність теми. Останнім часом великої актуальності набуває орієнтація на ефективність державного управління. Скільки б сьогодні не говорилося про свободу, громадянське суспільство, самоорганізацію, глобалізацію та інші важливі явища, для всіх зрозуміло, що в будь-якій країні від держави й здійснюваного нею управління залежить чимало. Ефективність має бути притаманна будь-якому виду людської діяльності – це парадигма XXI ст., в якому переважно розумом і працею можна покращувати добробут.
    Але особливо ефективність актуальна для державного управління, що розпоряджається значними ресурсами, визначає стратегію розвитку, регулює в цілому міжнародний обмін. Складність, суперечливість, непевність і динамізм нашого сучасного суспільного життя потребує прискорення реформування всієї державно-управлінської системи, підсилення управлінського впливу на процеси суспільного розвитку. Фактори ефективності цього впливу і економії часу мають зараз вирішальне значення. При цьому необхідно провести системний аналіз стану державного управління, а це передбачає, передусім, аналіз стану організації та ефективності функціонування сукупної державно-управлінскої структури-держави як суб’єкта управління процесами суспільного розвитку.
    Проблема держави, державного управління, його значення в житті суспільства – одна з центральних в фундаментальних і прикладних соціальних науках, при цьому їх ефективне функціонування завжди мало першорядне значення. Якщо загальним питанням держави і правління присвячено багато наукової і публіцистичної літератури, то поняття ефективності, особливо у сфері державного управління, ще не набуло навіть завершеної розробки. З’являються окремі розробки в економічній науці. Хоча цілісної постановки проблеми ефективності функціонування державних органів надзвичайно мало.
А причиною цього – є складність і багатогранність проблеми, а головне – важко визначувані критерії оцінки ефективності управлінської діяльності.
    Добиватися високої ефективності на основі глибокого освоєння теорії та практики управління завжди було соціальним замовленням суспільства. Суспільна свідомість з цим пов’язує своє ставлення до соціально-політичного ладу й управлінсько-владних державних структур. Особливо процес управління загострюється в перехідні періоди суспільного розвитку, коли різко зростає ціна помилкових і неефективних рішень.  Прикладів цьому чимало в процесі становлення суверенної України. Проблема ефективності управління все більше пов’язується з громадською свідомістю, з перспективами матеріального буття,  правового становища людини в суспільстві, а в підсумку – з правомірністю існуючих державних структур і суспільного ладу.
         Отже, критерій ефективності у соціальній практиці надто значний, щоб недооцінювати наслідки управлінських рішень, особливо нормативного характеру, що приймаються в сфері державного управління.
         Очевидність та актуальність проблеми ефективності управління, зокрема державного пояснюється значним інтересом до нього збоку вчених. Зокрема слід назвати таких вчених, як Савченко Б. Г. , Артим І. І. , Рудніцька Р. М. , та інші.
    Все викладене свідчить про потребу проведення комплексного дослідження проблеми ефективності державного управління, механізмів її вирішення та факторів, що впливають на неї.
    Мета і завдання дослідження. Метою даної роботи є дослідження ефективності державного управління , основних її критеріїв, а також шляхів оцінки та підвищення ефективності державного управління та факторів що на них впливають.
         Відповідно до вказаної мети потрібно було вирішити наступні завдання:
-   проаналізувати стан дослідженості ефективності взагалі та ефективності      державного управління зокрема в науковій літературі;
-   визначити поняття “ефективність” та його відношення до державного управління;
-    розкрити основні критерії ефективності державного управління та сучасні підходи до оцінки його ефективності;
-   вказати основні шляхи підвищення ефективності державного управління як основної мети його реформування;
-   виокремити основні фактори, які впливають на підвищення ефективності державного управління;
-  сформулювати відповідні пропозиції та рекомендації щодо шляхів   вдосконалення та підвищення ефективності державного управління в контексті порівняння з досвідом іноземних країн;
           Об’єкт дослідження – державне управління як соціальне, політичне явище, вид суспільної діяльності, пов’язаної зі здійсненням державної влади в демократичній країні на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.
           Предмет дослідження – ефективність державного управління, як результат досягнення поставленої соціальної мети за максимально можливої економії суспільної праці та її ознак, критеріїв, аналізуючи які можна визначити рівень і якість управління, його відповідність потребам та інтересам суспільства.
   Методи дослідження. В ході дослідження використовувались як загальнотеоретичні, так і конкретно наукові методи пізнання.
  Системний підхід застосований в дослідженні заснований на принципах історизму та об’єктивізму.
Широке застосування отримав історичний метод дослідження, а також метод порівняльно-правового аналізу при співставленні механізму мотивування 
ефективності діяльності працівників державного управління зарубіжних країн і, зокрема, Польщі з механізмом мотивування державних управлінців нашої держави. При визначенні основних напрямків розвитку та підвищення ефективності державного управління використовувався діалектичний підхід досліджуваних проблем.
  У роботі також використано статистичні матеріали Головного управління державної служби України.
  Загалом такий комплексний методологічний підхід дозволив всебічно розглянути досліджувану проблематику.
          Джерельна база. Аналізуючи джерельну базу стосовно дослідження тематики ефективності у сфері державного управління слід зазначити, що ці питання закріплюються нормами Конституції України  і, зокрема, такими нормативно-правовими актами: Закон України “Про державну службу ”, Указ Президента України “Про підвищення ефективності системи державної служби ”, Указ Президента України “Про стратегію реформування системи державної служби в Україні ”, Указ Президента України “Про концепцію розвитку законодавства про державну службу ”.
Практичне значення дослідження. Результатами цієї кваліфікаційної роботи є обгрунтування концептуальних підходів до проблеми формування, правового закріплення та реалізації ефективності в державному управлінні та основних критеріїв щодо її оцінки, що дозволить практично підвищити ефективність управління на всіх рівнях.
           Структура роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел та літератури.





Ћплатить