.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Інфляція та антиінфляційна політика в Україні



Ћплатить




ЗМІСТ

ВСТУП 3
РОЗДІЛ I. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ПРИРОДИ ІНФЛЯЦІЇ 6
1.1. Суть інфляції. Її типи та види 6
1.2. Форми та джерела інфляції 8
1.3. Теоретичні засади розуміння сутності інфляції: Монетаристська концепція проти Кейнсіанської теорії 12
РОЗДІЛ ІІ. ОЦІНКА ІНФЛЯЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ
2007-2010 РР. 12
2.1. Інфляційні процеси в Україні 15
2.2. Оцінка детермінант інфляції 18
РОЗДІЛ ІІІ. ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ІНФЛЯЦІЇ ТА АНТИІНФЛЯЦІЙНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ ...22
3.1. Шляхи усунення інфляції 22
3.2. Антиінфляційні заходи у розвинутих країнах та в Україні 24
ВИСНОВОК 30
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 32
ДОДАТКИ 34
 
ВСТУП

Інфляція є однією з найбільш гострих проблем сучасного розвитку економіки в багатьох країнах світу негативно впливаючи на всі сторони життя суспільства,  знецінючи результати праці, знищуючи заощадження юридичних і фізичних осіб, перешкоджає довгостроковим інвестиціям і економічному зростанню. Висока інфляція руйнує грошову систему, провокує «втечу» національного капіталу за межі країни, ослабляє національну валюту сприяє її витісненню у внутрішньому обігу іноземною валютою, підриває можливості фінансування державного бюджету. Інфляція є найефективнішим засобом перерозподілу національного багатства – від бідніших шарів суспільства до багатших.
Актуальність дослідження. В економічній теорії існують різні погляди на сутність та причини інфляції. У вітчизняній науці та у владних колах України нині переважають погляди на це явище виключно як на грошовий феномен, пов’язаний з великою емісією. Через це боротьба з нею провадиться в напрямі адміністративного скорочення емісії. Однак жорстке обмеження приросту грошової маси не могло не вплинути на стан економіки, спровокувавши подальше загострення системної кризи. Це виявилось у поглибленні спаду виробництва, збільшенні безробіття, різкому зростанні бюджетної, взаємної та інших видів заборгованості, помітному посиленні кризи неплатежів. А інфляція, хоча й змінила форму, але не зникла.
Саме такий стан речей потребує розвитку багаточинникового підходу до інфляції. Такий підхід мав багато прихильників не тільки в західній, а й у радянській економічній літературі, а нині його подальше розроблення в специфічних умовах ринкової трансформації економічної системи України стає надзвичайно важливою проблемою. Це пов’язано з тим, що нинішня інфляція в Україні виявила себе як системне утворення, якому притаманні розгалужені зв’язки не тільки з грошовим обігом, а й з усією економічною системою суспільства, яка проходить етап ринкової трансформації. А тому і приборкати інфляцію за таких умов можна лише при комплексному, системному підході, який ураховує всю сукупність специфічних національних умов.
Об’єктом  дослідження є  інфляційні процеси та економічна система України.
Предмет дослідження - це загальні закономірності прояву інфляції та антиінфляційної політики в Україні.
Мета – розробка пропозиції відносно подолання негативних наслідків інфляції на основі вивчення теоретичних аспектів та оцінки інфляційних процесів.
Щоб досягти поставленої мети, необхідно виконати ряд завдань:
- Визначити суть інфляції, її типи та види.
- Виділити форми виявлення інфляції та її джерела.
- Проаналізувати теоретичні засади розуміння сутності інфляції.
- Дослідити інфляційні процеси в Україні 2008-2010рр.
- Оцінити детермінанти інфляції.
- Дослідити  наслідки інфляції для економіки України
- Розглянути засоби антиінфляційної політики України.
Під час вирішення визначених завдань використовувались наступні методи дослідження:
1. Загальнонауковий: синтез, аналіз та порівняння наукової літератури для теоретичного підґрунтя дослідження.
2. Статистичний: для характеристики певних статистичних даних дослідження.
3. Графічний: для побудови графіків в роботі.
4. Табличний: для створення таблиць в роботі.
Інформаційною базою курсового дослідження послужили вітчизняні та закордонні наукові праці в галузі інфляції та антиінфляційної політики, дані Держкомстату України (Щорічні дані показника ІСЦ за період 2008-2010 рр.,) дані законодавчо-нормативна база України, Міжнародного валютного фонду, Міністерства фінансів України та Національного банку України.
У відповідності до поставлених мети та конкретних завдань дослідження, визначено структуру роботи. Вона складається зі вступу, трьох розділів та висновків.





Ћплатить