.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Кароліна. Середньовічна Нічеччина



Ћплатить




Зміст

Вступ..............................................................................................................3

Розділ 1. Суспільно-політичний устрій Середньовічної Німеччини.....................................................................................................5

Розділ 2. Розвиток німецької правової думки......................................10

Розділ 3. „Кароліна” як джерело німецького феодального права:
3.1. Система злочинів та покарань..............................................15
 3.2. Кримінальне судочинство......................................................19

Висновки.....................................................................................................25

Список використаних джерел та літератури.......................................28















Вступ

   Актуальність дослідження. Європейська континентальна правова сім’я пройшла величезний шлях розвитку. Його початок слід відліковувати від правових уявлень Стародавньої Греції та Риму. Саме в Римській державі виникають перші письмові правові документи. Ідеї закладені в них вплинули на розвиток права в пізніших європейських країнах, в тому числі і Німеччини. Крім римського права німецькі правові погляди формувалися на основі місцевих звичаїв та традицій. В епоху Середньовіччя вони набувають письмової форми, тобто державна влада санкціонує прийняття кодексів, збірників законів тощо. Одним з них і була «Кароліна».
«Кароліна» була феодальним збірником кримінального та кримінально-процесуального права. Правові норми закладені в ній значно вплинули на розвиток права не тільки Німеччини, але й усієї Європи. Саме «Кароліна» почала детально регламентувати процес кримінального переслідування злочинців з боку органів державної влади, чітко визначила систему злочинних діянь та покарання за їх вчинення. Даний кодекс ввів в обіг поняття, які застосовуються і в сучасній  законотворчості, зокрема, такі як необхідна оборона, судові засідателі тощо. Тож вивчаючи цей правовий акт юристи найкращим чином можуть зрозуміти діюче законодавсво та практичне його застосування.
Метою даної роботи є вивчення особливостей здійснення кримінального судочинства на підставі середньовічного німецького кодексу,  «Кароліни», а також дослідження діянь, що на той час визнавалися злочинними та покарань за них.
Для досягнення мети були поставлені та вирішені наступні завдання:
– з’ясування суспільно-політичного розвитку Середньовічної Німеччини, тобто періоду, в якій було створено «Кароліну»;
– дослідження правових актів, що передували Кримінальному уложенню Карла V;
–    визначення діянь, які визнавалися  кодексом злочиними;
–    встановлення системи покарань за злочини;
–    вивчення процесу розкриття кримінальних справ;
–    розгляд процедури прийняття рішення судом в Середньовічній Німеччині.
Об’єктом дослідження є стан регулювання кримінального права та кримінального переслідування злочинців в Середньовічній Німеччині.
Предметом  роботи є правові норми, що містяться в  Кримінальному уложенні Карла V («Кароліні») та відома практика їх застосування.
В ході дослідження були використані наступні методи, а саме : діалектичний метод пізнання державно-правових явищ, структурно-функціональний, формально-догматичний методи, метод порівняльно-правового дослідження, порівняльно-історичний метод.
В процесі роботи було проаналізовано ряд правових джерел Середньовічної Німеччини, зокрема: «95 тез», «Золота Булла», «Саксонське зерцало», в яких відображається стан правової думки того часу. Та найбільшому дослідженню підлягали правові норми «Кароліни».
Під час роботи були розглянуті праці науковців, які вивчали Середновічну Німеччину. Так, суспільно-політичний розвиток цієї країни докладно викладено в працях Жидкова О.А., Карпової А.К., Дживелгова А.К. Стан німецької політико-правової думки вивчали наступні вчені: Хома Н.Б., Черніловський З.М., Шульженко Ф.П.
Структура даної роботи має наступний вигляд: вступ, три розділи, висновки та список використаних джерел і літератури. В першому розділі досліджується суспільно-політичний розвиток німецьких земель в період Середньовіччя. Другий розділ присвячений правовим поглядам закріплених в ряді нормативно-правових актів, зокрема, «Золотій Буллі», «Саксонському зерцалі», з метою з’ясування їх впливу на створення «Кароліни». Третій розділ безпосередньо присвячений Кримінальному уложенню – «Кароліні». В ньому досліджується кримінальний процес, тобто переслідування злочинців з боку органів держави. Крім того, встановлюються види злочинів та покарання за їх вчинення, передбачені кодексом.
   






Ћплатить