.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Слідчий у кримінальному судочинстві



Ћплатить




курсова робота, 30 сторінок



Зміст

Вступ


Розділ І. Слідчий як суб’єкт кримінального процесу.


Розділ ІІ. Процесуальне становище слідчого на різних етапах досудового слідства:

 2.1. Процесуальне становище та самостійність слідчого при вирішенні питання про порушення кримінальної справи і про відмову в цьому.

 2.2. Процесуальне становище слідчого при вирішенні питання про притягнення особи як обвинуваченого.
 2.3. Процесуальне становище та самостійність слідчого при вирішенні питання про закінчення  досудового слідства.
 

Розділ ІІІ. Діяльність слідчого при прийнятті процесуальних рішень.


Висновки.


Список використаних джерел та літератури.









Вступ
Актуальність дослідження. Відповідно до Конституції України людина, її життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека є навищою цінністю. Це є основним положенням правової держави. Для реалізації даного принципу важливим є діяльність органів влади. В останню чергу дотримання прав та законних інтересів громадян України залежить від діяльності слідчого. Його робота полягає в розслідуванні злочинних діянь з тією метою, щоб злочинець був покараним, а не виннуватий не був притягнутим до кримінальної відповідальності. Для реалізації цих завдань слідчий повинен діяти в межах повноважень встановлених законодавством. Проте кримінально-процесуальне законодавство ще далеко від досконалості. Тому необхідно досліджувати статус слідчого, що закріплений в нормативно-правових актах, та практику його діяльності. В процесі вивчення даного матеріалу необхідно робити практичні рекомендації щодо удосконалення діяльності такого суб’єкта кримінального процесу як слідчий.
Метою даної роботи є вивчення особливостей процесуального статусу та діяльності слідчого на основі кримінально-процесуального законодавства та практики її застосування.
Для досягнення мети були поставлені та вирішені наступні завдання:
– дослідження процесуальних прав та обов’язків слідчого;
– вивчення підстав для застосування відводу до слідчого;
– встановлення методів процесуального впливу начальника слідчого відділу на діяльність слідчого;
– розгляд діяльності помічника слідчого при розслідуванні кримінальних справ;
– визначення процесуального становища та самостійності слідчого при вирішенні питання питання про порушення кримінальної справи і про відмову в цьому;
– з’ясування процесуального становища слідчого при вирішенні питання про притягнення особи як обвинуваченого;
– встановлення процесуального становища та самостійності слідчого про закінчення досудового слідства;
– дослідження діяльності слідчого при прийнятті процесуальних рішень.
Об’єктом дослідження процесуальне становище слідчого як учасника кримінального процесу.
Предметом даної роботи є нормативно-правові акти, що регулюють діяльність свідка щодо розслідування злочинів, а також практика їх застосування.
В ході дослідження були використані наступні методи, а саме : діалектичний метод пізнання державно-правових явищ, структурно-функціональний, формально-догматичний методи, метод порівняльно-правового дослідження, порівняльно-історичний метод.
Під час дослідення було проаналізовано ряд нормативно-правових актів, що регулюють питання дільності слідчого. Зокрема, досліджувалися Кримінально-процесуальний кодекс, Кримінальний кодекс, Закон України «Про прокуратуру», Закон України  «Про міліцію» тощо.
Даному питанню увагу приділяли значна кількість науковців. Так процесуальні права та обов’язки слідчого, його взаємовідносини з начальником слідчого відділу досліджували Коваленко Є.Г., Тертишник В.М., Лобойко Л.М., Михеєнко М.М. Питанню процесуальної самостійності слідчого велику увагу приділено в праці Гончарова І.Д. Такі наковці як Хазін М.А., Михайленко О.Р. проаналізували теоретичні аспекти діяльності слідчого при прийнятті процесуальних рішень.
Структура роботи має наступний вигляд: вступ, три розділи, висновки та список використаних джерел та літератури. В першому розгляді аналізуються процесуальні права та обов’язки слідчого, підстави для його відводу, його взаємовідносини з начальником слідчого відділу, участь помічника слідчого у розслідуванні кримінальної справи та соціальні гарантії діяльності слідчого. Другий розділ присвячений з’ясуванню питань щодо самостійності слідчого на різних етапах досудового слідства. В третьому розділі досліджується різні аспекти діяльності слідчого при прийнятті процесуальних рішень, в тому числі звернено увагу на психологічні моменти. У висновку даються практичні рекомендації щодо удосконалення діяльності слідчого на шляху до побідови правової держави.







Ћплатить