.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Тлумачення кримінального законодавства



Ћплатить




ЗМІСТ
ВСТУП……………………...…...…………………………………………...........3
РОЗДІЛ I. Загальна характеристика тлумачення кримінального законодавства
1.1.  Поняття та принципи закону про кримінальну відповідальність……..........................................................................................….6
РОЗДІЛ II.  Види та способи тлумачення кримінально-правових норм............9
2.1. Класифікація тлумачення кримінального законодавства за способом………………………………….…………………………….................12
2.2. Види тлумачень кримінально-правових норм залежно від суб’єкта…….……………………………………………………….......................16
2.3.Види тлумачення закону про кримінальну відповідальність за обсягом……….…………………………………………………….......................21
РОЗДІЛ III. Прогалини у кримінальному законодавстві. Аналогія права, аналогія закону у кримінальному праві...............................................................24
ВИСНОВКИ…………………………………………………......................…......29
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………........33
 
Перелік умовних скорочень, що використовувалися у роботі:

КК України – Кримінальний кодекс України.
ВСУ – Верховний Суд України.
КСУ – Конституційний Суд України.
ВРУ – Верховна Рада України.


ВСТУП

Ми живемо в шаленому темпі XXI століття, в якому постійно відбуваються зміни, з’являються нові можливості та виникає все більше потреб. Між могутніми державами йде «боротьба» за світову першість, та й дрібніші країни не бажають залишатися позаду міжнародного прогресу.
Україна, що досі перебуває в досить складному періоді перебудови та формування засад внутрішньої та зовнішньої політики, намагається створити і зберегти в подальшому за собою звання розвиненої європейської країни. Проте європейська спільнота не може визнати і прийняти (не юридично, а фактично) як рівну собі  державу ту, що не має відповідного рівня розвитку; щоб досягти своєї мети Україні потрібно не лише покращувати дипломатичні стосунки зі світовими країнами-лідерами, а, в першу чергу, вдосконалити управління та функціонування у всіх сферах державного життя: економічній, політичній, культурній, освітній, науковій, інформаційній. Однак, основну увагу неодмінно треба приділити правовій ситуації, що склалася на даний час в державі.
Останніми роками в Україні спостерігається певне зростання злочинності, особливо організованої, насильницької та корисливої, яке зумовлено переломним періодом розвитку України і деякими негативними факторами, що ставить перед державою серйозні завдання боротьби з цим соціальним явищем. Свій відбиток залишила також глобальна економічна криза – значно збільшилася кількість правопорушень в країні. Досить важливо зупинити цей процес, припинити зростання злочинності, а потім й істотного її скорочення. З цією метою вживають політичні, економічні, організаційні, законодавчі та інші заходи.
Юридичною базою боротьби зі злочинністю є кримінальне законодавство. Однак, на сучасному етапі не можна впевнено стверджувати, що воно досконале, тому породжується безліч правових колізій; існує дуже багато «білих плям» в кримінальному законодавстві, що створює негативне підґрунтя для різних маніпуляцій правовими нормами в злочинних намірах. Однією з головних проблем кримінального права є правильне тлумачення кримінально-правових норм. Оскільки багато питань в кримінальному законодавстві висвітлені неоднозначно, існує потреба в роз’ясненні основного змісту норм, що мав на увазі законодавець, з метою уникнення правових казусів та протиправних діянь.
Об’єктом вивчення наукової роботи є тлумачення закону про кримінальну відповідальність як інтелектуального процесу розкриття його змісту. Предметом дослідження є тлумачення кримінального законодавства.
Метою наукової роботи є дослідження процесу тлумачення кримінально-правових норм. Згідно з головною метою роботи виділяються такі основні дослідницькі завдання роботи:
• визначити поняття та основні принципи закону про кримінальну відповідальність;
• з’ясувати поняття тлумачення закону;
• розглянути класифікацію видів тлумачення кримінального законодавства та їхні особливості;
• дослідити поняття аналогії права і закону при роз’ясненні норм кримінального права.
Під час роботи було використано такі методи дослідження:
1. метафізичний (дозволяє розглянути суть поняття тлумачення закону);
2. діалектичний (всі явища і процеси в кримінальному праві взаємопов’язані, тому тлумачення одного з понять потребує з’ясування змісту іншого.)
3. логічний (використовувалися такі дослідницькі прийоми як аналіз, синтез, індукція та дедукція);
4. порівняльний (порівняння різних видів тлумачення закону);
5. системно-структурний (аналіз системи способів і видів тлумачення кримінального законодавства);
6. формально-догматичний (аналізувалися та розкривалися поняття тлумачення, аналогії права, аналогії закону в кримінальному праві).
Структура наукової роботи містить вступ, 3 розділи («Загальна характеристика тлумачення кримінального законодавства», «Види та способи тлумачення кримінально-правових норм», «Прогалини у кримінальному законодавстві. Аналогія права, аналогія закону у кримінальному праві»), кожен з яких складається з підрозділів, висновків та списку використаної літератури.
Представлена тема наукової роботи є досить актуальною, проте відносно погано вивчена та досліджена науковцями юридичної науки на сучасному етапі. Цей інститут почав розвиватися порівняно недавно (в радянські часи цьому не приділялася увага), однак вона прослідковується в працях сучасних науковців, дослідників та юристів. Під час написання цієї роботи використовувалися Конституція України, Кримінальний Кодекс України,  Закони України, рішення Конституційного Суду України, доробки науковців в даній галузі, статті юридичних журналів («Юрист», «Підприємництво, господарство, право», «Право України»).
 





Ћплатить