.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Концепт добро в англомовній картині світу на прикладі євангелії від Луки



Ћплатить




 
ЗМІСТ
ВСТУП……………………………………………………………………………..3
     РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ КОНЦЕПТУ «ДОБРО»…………………………………………………….…………………….6
1.1    Концепт як об'єкт дослідження в науці про мову………………………………….…………………………………....6
1.2    Поняття «ДОБРО» в англійській мові………………………………….9
    РОЗДІЛ 2 Концепт «добро» в англомовній картині світу на прикладі євангелії від луки...................................................................18
      2.1 Лексичне вираження концепту «ДОБРО» в англомовному тексті Євангелія від Луки………………………………………………………….…...18
      2.2 Різні виміри «ДОБРА» в Євангелії від Луки……………………….….27
ВИСНОВКИ………………………………………………………..…..………...31
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………….………..35
















Вступ
     Дана робота досліджує зміст та засоби вербалізації концепту «ДОБРО» в англомовній картині світу на прикладі Євангелії від Луки.
     Поняття добра вивчається лінгвістикою, філософією, етикою, і історія його аналізу сягає античних часів. Проте і сьогодні це поняття залишається темою для обговорення.
     Актуальність обраної теми визначається тим, що ДОБРО як одна з фундаментальних цінностей входить в центральну частину мовної картини світу. З'ясування його змістовної, мовної сторін і функціонування потребує використання новітнього підходу. Існує потреба у визначенні змісту концепту «ДОБРО» і категоріальних структур, згрупованих навколо нього і виражених засобами англійської мови. Обрана тема є актуальною для лексикології, оскільки розглядає іменники, прикметники і прислівники, за допомогою яких вербалізується концепт «ДОБРО» в англомовній картині світу.
     Поняття «ДОБРО» широко вивчається сучасними мовознавцями, і ця тема знайшла своє дослідження в працях Ю. С. Степанова («Константы. Словарь русской культуры. Опыт исследования»), В. І. Красика («Языковой круг : личность, концепты, дискурс »), В. А. Маслової («Когнитивная лингвистика»), Н. В. Гришкової («Концепт як мовно-культурний феномен»), О.О. Потебні («Мысль и язык») та багато інших. Ці дослідження дозволяють вважати цінності, до яких належить «ДОБРО», базою для побудови концептуальної картини світу. Таким чином, утворено передумови для цілісного опису вербалізованого концепту «ДОБРО» у поєднанні його різних аспектів.
     Об'єкт  дослідження представлений лексичними засобами номінації концепту «ДОБРО» в Євангелії від Луки.
     Предметом дослідження є лінгвокогнітивні характеристики ДОБРА як концепту і категорії в англомовній картині світу, представлені в Євангелії від Луки.
       Мета роботи полягає у визначені лексичних засобів, що вербалізують концепт «ДОБРО» в англомовній картині світу. Для досягнення цієї мети було поставлено наступні завдання:
-    філософський, етичний, культурологічний і лінгвістичний зміст поняття, що лежить в основі концепту «ДОБРО»;
-    визначити основні способи реалізації концепту «ДОБРО» в англійській мові на основі тексту Євангелії від Луки;
-    встановити особливості номінації концепту «ДОБРО» а англомовному дискурсі.
       Методи дослідження включають
•    критичний аналіз наукових джерел з даної теми
•    метод дистрибутивного аналізу
•    статистичний метод
•    валентнісний метод
•    метод контектологічного аналізу
        Практичне значення даної роботи полягає в тому, що її результати можуть бути використані студентами у вивчені курсу  лексикології, зокрема у розділах «лексична семантика» і «синонімія», в лексикографічній практиці, в спецкурсах з лінгвістики.
      Апробація. Основні положення курсової роботи були оприлюднені у доповіді на регіональній підсумковій студентсько-викладацькій конференції «Дні науки» в НаУ “Острозька академія” (березень 2011 р., м. Острог).
      Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, двох розділів,висновків та списку використаної літератури. У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, формулюються об’єкт, предмет, мета та головні завдання дослідження,  вказуються методи, які були використані у роботі, а також практичне значення даної роботи, подаються апробація і структура роботи.
     У першому розділі роботу розглядається теоретичні аспекти дослідження проблеми. Розділ складається з двох підрозділів, перший з яких дає аналіз наукових джерел з даної теми, розкриває концепт «ДОБРО» з філософської етичної, культурологічної і лінгвістичної сторін. Другий підрозділ розкриває засоби вербалізації концепту «ДОБРО» в англомовній картині світу.
     У другому розділі, який теж складається із двох підрозділів, була здійснена спроба лінгвістичного аналізу тексту Євангелії від Луки з метою дослідити лексичні засоби вираження поняття «ДОБРО», дати їм кількісну і якісну характеристики.
     У висновках проводяться підсумки дослідження.
      Список використаних джерел налічує 15 позицій, 3 з яких є англомовними.





Ћплатить