.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Психологічні особливості та емоційно-ціннісна сфера дітей з особливими потребами



Ћплатить




 
ЗМІСТ

ВСТУП    3

РОЗДІЛ 1.  ДІТИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ: ПОНЯТТЯ ТА КАТЕГОРІЇ    
1.1. Теоретичне дослідження особливостей розвитку дітей з особливими потребами    
1.2. Категорії дітей з особливими потребами    

РОЗДІЛ 2. ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ    
2.1. Особливості емоційно-ціннісної сфери дітей з затримкою психічного розвитку    
2.2. Соціально-педагогічна робота з дітьми з особливими потребами на прикладі Острозької школи (ТОЧНА НАЗВА)    

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ КОГНІТИВНИХ ПРОЦЕСІВ У ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ    

ВИСНОВКИ    
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ    

 
ВСТУП

В сучасному світі живуть мільярди людей. Кожна людина – це унікальна істота зі своїми фізіологічними та психологічними особливостями. Проте не всі ми є однаковими за рівнем розвитку. Трапляються випадки, коли вже з народження діти страждають на певні психологічні захворювання. Таких дітей, на жаль, з кожним роком все більше і більше. Ці діти, як і всі, вимагають турботи і любові.
Аналіз захворюваності дитячого населення свідчить про те, що ураження нервової системи в дітей продовжують відносити до тих факторів, які формують основний прошарок соціально дезадаптованих дітей – дітей-інвалідів. Питома вага захворювань нервової системи в структурі дитячої інвалідності найвища. Серед основних чинників, які формують інвалідність у дітей унаслідок неврологічної патології, провідне місце утримують ураження нервової системи.
Чим же відрізняється виховання звичайної здорової дитини і дитини з особливими потребами? Практично всім. До них необхідний особливий підхід. У кожної дитини своє сприйняття світу, своє мислення, свій характер і свої здібності. Дуже часто у дітей з особливими потребами спостерігається порушення поведінки: виявляється агресивність, не слухаються дорослих, б’ються з однолітками, прогулюють школу, а в гіршому випадку – долучаються до куріння чи випивки або навіть скоюють злочини. Дослідження психологічних особливостей та емоційно-ціннісної сфери дітей з особливими потребами значно підвищує ефективність сучасних засобів та методів навчання таких дітей. Саме це і зумовлює актуальність дослідження.
Проблему психологічних особливостей та емоційно-ціннісної сфери дітей з особливими потребами досліджували такі вчені, як Божович Л.И., Вишневский В.А., Забродський М.М., Засенко В., Іванова І.Б., Ляшенко В., Марінушкіна О.Є., Замазій Ю.О., Найда Ю., Таранченко О., Некрасова І. та ін. Незважаючи на це, залишаються питання, що потребують подальшого опрацювання.
Мета дослідження полягає в характеристиці психологічних особливостей та емоційно-ціннісної сфери дітей з особливими потребами. Для досягнення мети були поставлені такі завдання:
1.    Охарактеризувати поняття дітей з особливими потребами;
2.    Узагальнити інформацію про категорії дітей з особливими потребами;
3.    Визначити особливості емоційно-ціннісної сфери дітей з затримкою психічного розвитку;
4.    Дослідити особливості розвитку когнітивних процесів у дітей з особливими потребами;
5.    Провести дослідження соціально-педагогічної роботи з дітьми з особливими потребами на прикладі Острозької школи .................ТОЧНА НАЗВА.
Об’єктом дослідження є особливості психологічні особливості дітей з особливими потребами в Україні.
    Предметом дослідження є учні Острозької школи .................ТОЧНА НАЗВА.
Під час вирішення визначених завдань використовувались наступні методи дослідження:
1.    Загальнонауковий: синтез, аналіз та порівняння наукової літератури для теоретичного підґрунтя дослідження.
2.    Діалектичний метод використовувався з метою пояснення виникнення та розвитку певних поглядів і теорій.
3.    Порівняльний метод був використаний з метою порівняння поглядів різних науковців на поняття, що аналізуються в дослідженні.
4.    Емпіричний: ............НАЗВА МЕТОДУ...... для дослідження  учнів Острозької школи .................ТОЧНА НАЗВА.
Практична цінність роботи полягає в узагальнені знань про психологічні особливості та емоційно-ціннісну сферу дітей з особливими потребами. Дослідження може використовуватися в навчальних цілях.
У відповідності до поставлених мети та конкретних завдань дослідження, визначено структуру роботи. Вона складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури.
 




Ћплатить