.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Світовий ринок цукру та розміщення підприємств цукрової галузі в Україні



Ћплатить




Зміст


ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЦУКРОВОЇ ГАЛУЗІ 5
1.1 Цукрова галузь у структурі агропромислового комплексу 5
1.2. Оцінка світового виробництва і розподілу цукру 8
1.3. Аналіз світового експорту та імпорту 15
РОЗДІЛ 2  РОЗМІЩЕННЯ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ 20
2.1. Загальна характеристика цукрової галузі 20
2.2. Внутрішній ринок та ситуація на ньому 24
ВИСНОВКИ 28
СПИСОК  ВИКОРИСТАНОЇ   ЛІТЕРАТУРИ 32
ДОДАТКИ 34






ВСТУП


Тема світового ринку цукру та розміщення підприємств цукрової галузі в Україні є досить актуальною в наш час, оскільки цукор є одним з основних масового споживання, тому стабільно діюча цукрова промисловість є фундаментом продовольчої безпеки кожної держави. Цукор виступає стратегічним продуктом у розвитку міжнародних економічних зв’язків і одним із важливих джерел надходження валюти. У зв’язку зі зростанням населення світу та його потреб, обмеженими природними ресурсами, питання забезпеченості  продуктами харчування по праву  починає ставати на перше місце, і вимагати належної уваги від суспільства.
Світовий ринок цукру характеризується нестабільністю та недостатньою урегульованістю. Кожного року виникають певні суперечності та кризові ситуації, пов’язані з надлишком пропозиції цукру та ефективною його реалізацією. В галузі не ведеться чіткої політики, щодо врегулювання як обсягів випуску так експорту та імпорту. Спостерігається гостра конкуренція між цукровою тростиною, що є  більш економічно рентабельною, та цукровим буряком, які є основною сировиною для цукрового виробництва. Що ж до України, то на сьогодні цукрова галузь переживає важкі часи, закривають заводи, скорочуються посівні площі, вона занепадає, втрачаються вигідні позиції. Країна з експортера перетворилась на активного імпортера. Ось чому дана тема є актуальною та потребує дослідження.
Враховуючи всі ці чинники, метою курсової роботи є вивчення основних аспектів цукрової галузі, виявлення та з’ясування характерних особливостей та проблем її розвитку, що існують в цукровій промисловості, основні тенденції розвитку ринку цукру у світі та в Україні.
Для досягнення даної мети поставлено такі завдання:
• з’ясувати галузевий склад цукрової галузі та її місце у агропромисловому комплексі;
•  дослідити та проаналізувати світовий обсяг виробництва та розподілу цукру в цілому та по країнам зокрема;
• розглянути світовий експорт та імпорт цукру та їх напрями від країн-виробників до країн-імпортерів;
• виділити основних виробників та експортерів цукру та проаналізувати динаміку обсягів виробництва;
• провести аналіз українського ринку цукру;
• з’ясувати проблеми цукрової промисловості у світі та в Україні;
• розробити рекомендації щодо ефективного розвитку галузі;
• окреслити перспективи цукрової промисловості у масштабі світу та України.
Об’єктом дослідження є цукрова галузь, включаючи цукробурякову та цукротростинну підгалузі.
Предметом  дослідження є  світовий та український ринок цукру, їх характерні особливості та тенденції.
 Підчас написання роботи були використані такі методи: статистичний (використовувались різні статистичні формули і показники, які наведенні у таблицях), аналітичний (застосовувавсь аналіз і порівняння основних економічних об’єктів, обсягів, видобуток, а також експорт та імпорт цукру на світовому ринку), і картографічний (використання для наочного зображення територій і для аналізу особливостей розміщення основних зон вирощування цукрових рослин та напрямки експорту цукру у світі).





Ћплатить