.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Зовнішньоекономічні звязки України



Ћплатить





ЗМІСТ
ВСТУП.................................................................................................................................3
РОЗДІЛ 1
СТАН І РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ
1.1 Поняття зовнішньоекономічних відносин та їх формування...................................5
1.2 Основні форми зовнішньоекономічного співробітництва........................................7
1.3 Сучасний стан зовнішньоекономічних зв’язків України. Структура експорту....13
РОЗДІЛ 2
ОЦІНКА СУЧАСНОГО СТАНУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ
2.1 Іноземні інвестиції в економіці України та проблеми їх залучення.......................16
2.2 Аналіз міжнародних торгових взаємовідносин України.........................................20
2.3 Концептуальні основи зовнішньоекономічної стратегії..........................................25
РОЗДІЛ 3
ВДОСКОНАЛЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ УКРАЇНИ
3.1 Шляхи активізації інвестування ……………………………………………………25
3.2 Напрямки удосконалення експортно-імпортного потенціалу України…………..27
ВИСНОВКИ.......................................................................................................................32
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ..........................................................................33
ДОДАТКИ..........................................................................................................................35


ВСТУП
         
          Україна – одна з найбільших країн Європи. Саме її географічне положення (Україна знаходиться в центрі Європи) з одного боку має зумовити добре розвинуті зовнішньоекономічні зв’язки, але, на відміну від багатьох держав Західної Європи
 ( до речі, одних з найрозвинутіших країн світу), Україна є досить молодою самостійною державою і ці зв’язки знаходяться в процесі формування та розвитку.
           Форми зовнішніх економічних зв’язків України різноманітні: зовнішня торгівля, міжнародна спеціалізація і кооперування виробництва, експорт та імпорт капіталів і робочої сили, надання та одержання послуг (виробничих, транспортно-експедиційних, страхових, консультаційних, маркетингових, експортно чи імпортно-посередницьких, юридичних), міжнародне спільне підприємництво, сумісне будівництво підприємств, валютні та фінансово-кредитні відносини, ін-туризм, проведення на комерційній основі виставок, ярмарків, торгів, аукціонів тощо.
     У нашій курсовій роботі ми детальніше зупинимося на таких формах зовнішніх економічних зв’язків, як світові торговельні відносини та інвестиції, оскільки на даний момент вони є основою зовнішньоекономічної діяльності України.
      Сьогоднішня ситуація в Україні є вкрай складною, і зовнішня фінансова підтримка здатна полегшити кризу. Звичайно, винятково за рахунок міжнародних фінансових ресурсів ні однієї глибокої економічної проблеми вирішити не можна. Було б дуже ризикованим, якби Україна вирішила жити тільки за рахунок іноземної підтримки. Дуже важливим є і привабливість України для приватного капіталу. Необхідно шукати представників міжнародного бізнесу, що захочуть інвестувати свої засоби в розвиток нашої економіки, оскільки вони привезуть сюди своє устаткування, технології, робочі місця, відкриють нові експортні можливості. Процес інтеграції української економіки у світову може значно підвищити рівень життя населення. Тому необхідно працювати над питанням інтеграції України у світову економіку. Але для цього необхідно подивитися навколо, проаналізувати
сьогоднішню ситуацію навколо країни, її положення у світі, перспективи одержання іноземних інвестицій в економіку.
             Експортний потенціал України визначається обсягами товарів і послуг, які можуть бути вироблені в економічній та соціальній сферах і реалізовані на світовому ринку з максимальною користю для країни. Як відомо, Україна завжди мала досить значний експортний потенціал. Розвідані запаси корисних копалин України оцінюються приблизно в 7 трильйонів, а за деякими даними – в 12-14 трильйонів доларів США.
             Крім того, Україна має конкурентоспроможні технології аерокосмічної галузі, суднобудування, виробництва нових матеріалів, біотехнології, регулювання хімічних, біохімічних та біофізичних процесів. Великий експортний потенціал мають також агропромисловий та енергетичний комплекси країни.
             Вищенаведені факти дають підстави стверджувати, що Україна має можливості для поліпшення своїх позицій на світовій господарській арені і тому постає гостра необхідність вивчення основ зовнішньоторговельної діяльності.
          Метою дослідження даної курсової роботи є визначення перспективи розвитку                                                                                                                                                                     нових зовнішньоекономічних зв’язків України.
Для досягнення поставленої мети потрібно виконати наступні завдання:
1.Дослідити зовнішньоекономічні зв’язки України.
2.Проаналізувати динаміку основних показників зовнішньоекономічних зв’язків країни.
3.Дослідити обсяг експорту, імпорту України.
4.Визначити пріоритетні зовнішньоекономічні зв’язки України та оптимальні шляхи залучення іноземного капіталу.
          Об’єктом дослідження є зовнішньоекономічні зв’язки, предметом дослідження є особливості та тенденції розвитку зовнішньоекономічних відносин.
    Основні методи, які використовуються у дослідженні є статистичний, графічний та аналітичний.





Ћплатить