.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Проблеми формування сучасної політичної еліти в Україні



Ћплатить




ЗМІСТ
ВСТУП……………………………………………………………………………………..3
РОЗДІЛ 1. Теоретичні засади явища політичної еліти
1.1. Суть політичної еліти………………………………………………………….5
1.2. Політичні концепції елітарності…………………………………………...…8
1.3. Шляхи формування політичної еліти……………………………………….12
РОЗДІЛ 2. Формування політичної еліти в Україні в контексті її еволюції. Особливості радянської еліти
2.1. Історія формування політичної еліти України до 1991р. Феномен радянської еліти…………………………………………………………………………15
2.2. Проблеми формування української політичної еліти в період 1991р. – 2004р……………………………………………………………………………………...20
2.3. Президентські вибори в Україні кінця 2004 – початку 2005 року та шляхи формування нової демократичної політичної еліти…………………………………...26
 ВИСНОВКИ……………………………………………………………………….31
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………..33
ДОДАТКИ


 
ВСТУП
Політика має велике значення в житті суспільства. Саме завдяки політичній системі відбувається організація функціонування громадських відносин та держави загалом. Існує багато підходів щодо визначеня самого терміна політика. Р. Аран визначає політику як боротьбу за владу і пов’язані з владою пеереваги. Водночас політика – це й нормована ієрархія владних відносин, що виникає відразу з початком сучасної організованості людей, становленням державної організації і поділом прац на розумову та фізичну.
У будь-якому організованому суспільстві править політична еліта. Сам термін "еліта" позначає провідні верстви в суспільстві, що здіснюють керівництво у певних галузях суспільного життя, завдяки таким  якостям, цінностям і пріорітетам,  як влада, багатство, культура, компетентність, сила волі тощо. Залежно від сфери формування та функцій, що здійснює еліта в суспільстві, її поділяють на господарську,  духовно – інтелектуальну, військову, дипломатичну, політичну тощо.                
Політична еліта - це меншість суспільства, що становить собою достатньою мірою самостійну, вищу, відносно привілейовану групу, наділену особливими психологічними, соціальними і політичними якостями, яка бере безпосередню участь у затвердженні і здійсненні рішень, пов'язаних з використанням державної влади або впливом на неї.
Суттю політичної еліти є здійснення владних повноважень та організації суспільства, що потребує виділення в її рамках керівної верстви, з метою управління як самою організацією, так і “всім організованим співжиттям громадян”.
Дослідження політичної еліти є досить актуальним питанням, оскільки протягом останніх 10-15 років відбувається досить активне формування правлячої еліти як в Україні, так і поза її межами. Зростає рівень політичної зацікавленості громадян у функціонуванні та результатах діяльності пралячої меншості. Тому, щоб краще висвітлити дану тему, у ході дослідження було поставлено мету, а саме визначити основні теоретичні поняття правлячої меншості та оцінити діяльність політичної еліти в Україні через призму історії.
У роботі, відповідно до даної мети, були поставлені натупні завдання:
- визназити суть політичної еліти;
- дослідити політичні концепції елітарності;
- з’ясувати шляхи формування політичної еліти;
- дослідити історія формування політичної еліти України до 1991р.; феномен радянської еліти;
- визначити проблеми формування української політичної еліти в період 1991р. – 2004р.;
-    дослідити президентські вибори в Україні кінця 2004 – початку 2005 року та шляхи формування нової демократичної політичної еліти.
Об’єктом даної курсової роботи є політична еліта України.
Предметом даної курсової роботи є проблеми формування, організація та функціонування політичної еліти України.
У роботі, відповідно до поставлених завдань, були використані такі методи дослідження, як статистичний, графічний, історичний, порівняльний та аналітичний.






Ћплатить