.
www.megastock.ru Здесь находится аттестат нашего WM идентификатора 306628194038

Поняття витрати виробництва



Ћплатить




Курсова робота 35 сторінок


ВСТУП

Існування витрат зумовлено рідкісністю, вірніше обмеженістю ресурсів та безмежністю потреб, а також  можливістю альтернативного використання ресурсів. Якщо для виробництва того чи іншого блага використано певні ресурси, то їх неможливо застосувати для виробництва іншого. Витрати в економіці пов’язані з відмовою від можливості виробництва альтернативних товарів і послуг.
Питання, що стосуються витрат виробництва, мають виняткову актуальність. Це пов’язано, перш за все, з тим, що витрати виробництва займають одне з чільних місць у процесі суспільного відтворення. Вони використовуються для аналізу діяльності суб’єктів господарювання, для визначення та проведення політики на підприємстві, по галузі та в економіці в цілому. Витрати визначають наявність та величину ефекту від підприємницької діяльності. Економічне значення витрат виробництва важко переоцінити і як засобу регулювання економічного зростання. Важливим є саме виділення витрат в довгостроковому та короткостроковому періодах. Адже в цих періодах суттєво відрізняється природа формування та поведінки витрат. В короткостроковому та довгостроковому періодах виділяють різні види витрат. Різниця полягає також в тому, що в довгостроковому періоді фірма має більше інструментів впливу на витрати.
Категорія витрат є основою мікроекономічного аналізу і тому виділяється як окремий розділ досліджень. Вони мають свою специфіку, свою природу та потребують ретельного вивчення. Лише в такому разі можливе досягнення розподільчої ефективності та ефективності використання факторів виробництва.
Метою дослідження є визначення сутності витрат як економічної категорії, з’ясування їх природи та впливу на господарську діяльність підприємства.
Для досягнення мети були поставлені такі завдання:
• з’ясувати суть поняття витрати та їх основні види;
• проаналізувати природу витрат та їх поведінку в короткостроковому та довгостроковому періодах;
• визначити сутність категорій собівартість та кошторис;
• показати вплив витрат та детермінантів витрат на функціонування підприємств;
• оцінити ефективність додаткових витрат в різних умовах;
• дослідити природу та ґенезу витрат в українській економіці;
• проаналізувати і виявити шляхи й резерви проведення політики мінімізації витрат в умовах ринку;
 Об’єктом наукового дослідження є витрати виробництва.
 Предметом є особливості формування й поведінка витрат виробництва у вищезазначених періодах.
В ході дослідження використовувались такі методи: аналітичний, статистичний, графічний, науковий, метод індукції, та інші.





Ћплатить